Странице

TEHNIKE SVIRANJA

Za razliku od drugih instrumenata na kojima se vazduhom dobijaju tonovi, usna harmonika nema dirke, već ustima, jezikom i vazduhomom iz pluća stvaramo tonove. Držanje instrumenta je jednostavno - između palca i kažiprsta ili domalog prsta ruke. Drugom šakom se zatvori šaka u kojoj se drži usna harmonika i, po potrebi, otvarajući i zatvarajući tu šaku ispušta se vazduh kako bi dobili efekati vibrirajućeg eho zvuka. Postoji nekoliko načina sviranja usne harmonike:

Blokiranje usnama
Harmonika se prisloni usnama, a usta se otvore taman toliko da pokriju tri polja na harmonici. Iz vodoravnog položaja, harmoniku treba okrenete prema gore, za oko 30 do 45 stepeni, tako da gornja usna dođe do pola gornjeg dela harmonike. Prilikom udisanja ili izdisanja vazduha donja usna blokira dva polja koja su sa strane, a čisti ton daje srednje polje. Na ovaj način je moguće ispravno odsvirati i vibrirajuće eho tonove.

Blokiranje jezikom
Ovo se smatra jednom od težih tehnika sviranja usne harmonike i upotrebljava se za dobijanje određenih efekata. Kod ove tehnike je najvažnije naučiti blokiranje – zatvaranje polja - sa leve strane radi dobijanja čistih tonova na desnoj strani i obrnuto. Zbog brze promene polja i prelaska sa desne na levu stranu kod ovog načina sviranja je neophodno mnogo vežbanja.

Zvižduk
Na polje koje želite odsvirati prinosite usne i zviždite. Pritiskom na otvor polja dobijate čist ton, jer tako skupljenim usnama se ne može dobiti mešanje sa drugim poljima jer su zatvarena. Ovo se smatra za jednu od najlakših tehnika za dobijanje vibrirajućeg eho zvuka.

„U“ blokiranje
Jezik treba oblikovati – saviti u slovo „U“, a zatim ga prineti usnoj harmonici ispod tona koje se želi odsvirati, da bi taj ton bio čist treba da se blokira levo i desno polje.

Vibrirajući eho zvuk - savijanje tonova
Ovo je način sviranja koji je uticao da bluz postane toliko popularan, a smatra se da je jedna od težih tehnika sviranja. Uvlačenjem vazduha iz samo jednoga polja, mora se dobiti čisti ton, a usisavanjem vazduha iz polja, i menjanjem položaja jezika, kao i položaja usne šupljine oblikuje se ton po želji - vibrirajući eho.